Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. július 4.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára, de folytatódnak az egyeztetések Kínával

illusztráció

Ma, kilenc hónappal azután, hogy hivatalból szubvencióellenes vizsgálatot indított, az Európai Bizottság ideiglenes kiegyenlítő vámot vetett ki a Kínából származó akkumulátoros elektromos járművek behozatalára. A lefolytatott vizsgálat nyomán a Bizottság megállapította, hogy az ilyen járművek kínai értéklánca tisztességtelen támogatásban részesül, és emiatt gazdasági kár veszélye fenyegeti az akkumulátoros elektromos járművek uniós gyártóit. A vizsgálat arra is kiterjedt, hogy az intézkedések várhatóan milyen következményekkel és hatásokkal járnak az ilyen járművek uniós importőrei, használói és vásárlói szempontjából.

A Valdis Dombrovskis ügyvezető alelnök és Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter közötti megbeszélések nyomán az elmúlt hetekben intenzívebbé váltak a kínai kormánnyal folytatott egyeztetések. Szakértői szinten tovább folytatódik a párbeszéd, hogy olyan WTO-kompatibilis megoldás szülessen, amely megfelelően kezeli az Európai Unió által felvetett aggályokat. A tárgyalások eredményeképpen kidolgozott megoldásnak hatékonyan kell orvosolnia a feltárt támogatás sérelmet okozó jellegét.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. július 4.