Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. április 30.Olvasási idő: 1 perc

A Bizottság eljárást indított a Facebook és az Instagram ellen a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alapján

az Európai Bizottság logója

Az Európai Bizottság ma hivatalos eljárást indított annak értékelésére, hogy a Facebook és az Instagram mögött álló Meta megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) rendelkezéseit.

A feltételezett jogsértések a Meta megtévesztő reklámokkal és politikai tartalmakkal kapcsolatos szabályaihoz és gyakorlatához kapcsolódnak. Jogsértő lehet az is, hogy az európai parlamenti választások előtt nem áll rendelkezésre hatékony, harmadik fél által biztosított, valós idejű, a civil párbeszédet és a választások figyelemmel kísérését biztosító eszköz, mivel a Meta épp leépíti a CrowdTangle nevű, valós idejű, a különféle adatokba nyilvános betekintést nyújtó eszközt, és nem is pótolja azt mással.

A Bizottság emellett azt gyanítja, hogy az illegális tartalmak jelentésére szolgáló mechanizmus, valamint a felhasználói jogorvoslat és a belső panaszkezelés mechanizmusa nem felel meg a DSA követelményeinek, és a Meta nem nyújt kellő hozzáférést a kutatók számára a nyilvános adatokhoz. Az eljárás megindításának alapját a Meta által 2023 szeptemberében megküldött kockázatértékelési jelentés előzetes elemzése, a Meta által a Bizottság hivatalos információkéréseire adott válaszok (az illegális tartalmakkal és a dezinformációval, az adatokhoz való hozzáféréssel, a reklámmentes előfizetéssel és a generatív mesterséges intelligenciával kapcsolatban), nyilvánosan elérhető jelentések és a Bizottság saját elemzése képezik.


További információk:

Leírás

Közzététel dátuma
2024. április 30.