Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2023. február 13.Olvasási idő: 3 perc

2023. téli gazdasági előrejelzés: Az uniós gazdaság elkerüli a recessziót, de maradnak nehézségek

2023 téli gazdasági előrejelzés növekedés heatmap

Közel egy évvel azután, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, az EU gazdasága az ősszel előre jelzettnél kedvezőbb állapotban lépett át 2023-ba. A téli időközi előrejelzés az EU-ra vonatkozóan 0,8%-ra, az euróövezetre vonatkozóan pedig 0,9%-ra emeli a növekedési kilátásokat. Szűken bár, de várhatóan mindkét terület elkerüli az év elejére várt technikai recessziót. Az előrejelzés némileg csökkenti a 2023-ra és 2024-re vonatkozó inflációs kilátásokat is.
 
Az ellenszél azonban továbbra is erős. A fogyasztók és a vállalkozások változatlanul magas energiaárakkal szembesülnek, és a maginfláció (az energia és a feldolgozatlan élelmiszerek nélkül számított infláció) januárban még mindig nőtt, ami tovább rontotta a háztartások vásárlóerejét.


Magyarországra vonatkozó gazdasági előrejelzés

Mutatók

2022

2023

2024

GDP-növekedés (%, az előző évhez képest)

4,9

0,6

2,6

Infláció (%, az előző évhez képest)

15,3

16,4

4

2023-ban, ahogyan a gazdaság fokozatosan alkalmazkodik a magasabb energiaárakhoz, a gazdasági növekedés várhatóan visszafogott marad. A magánfogyasztás az előrejelzések szerint csökkenni fog az év kezdetén, mivel a magas infláció leszorítja a háztartások vásárlóerejét. Arra lehet számítani, hogy a beruházások mértéke is visszaesik a gyengébb kereslet, a növekvő hitelfelvételi költségek és a költségvetési konszolidációs erőfeszítések miatt. A lakásügyletekre és a hitelnyújtásra vonatkozó mutatók az ingatlanpiac szűkülésére utalnak, amely várhatóan további visszaesést okoz az építőipari tevékenységek terén is. Míg az exportnövekedés az előrejelzések szerint a külső kereslettel párhuzamosan lassul, az import mértéke várhatóan még inkább csökken, ahogyan a belföldi energiakereslet igazodik a magasabb árakhoz. A külső egyenleg így előreláthatólag javulni fog, amit az is alátámaszt, hogy a várakozások szerint a 2022-es szinthez képest csökkenni fognak a nyersanyagárak. Az infláció csökkenésével és a külső kereslet élénkülésével a gazdasági növekedés fokozatosan javulni fog az előrejelzés által átfogott időszakban. A reál-GDP növekedése az előrejelzések szerint a 2022. évi 4,9%-ról 2023-ban 0,6%-ra lassul, ahonnan 2024-ben is csak 2,6%-ra emelkedik vissza.

A harmonizált fogyasztói árindex alapján mért infláció (HICP-infláció) 2022 decemberében 25%-ra nőtt. A maginfláció szintén tovább emelkedett, tükrözve a növekvő termelési költségekből, a forint leértékelődéséből és a 2022-ben több ágazatot is érintő közvetett adóemelésekből eredő széles körű árnyomást. A magasabb költségek és adók továbbgyűrűző hatása várhatóan 2023-ban is érezhető lesz, a HICP-infláció az előrejelzések szerint a 2022. évi 15,3%-os éves átlagról 2023-ban 16,4%-ra emelkedik. A központilag meghatározott lakossági energiaárak 2022. augusztusi emelkedése és az üzemanyagár-plafon 2022. decemberi kivezetése várhatóan közel 4 százalékponttal növelik az éves átlagos inflációt 2023-ban. Amint az árszint igazodik a magasabb költségekhez, az infláció 2024-ben várhatóan 4,0%-ra csökken, amit a nyersanyagárak feltételezett mérséklődése és a fogyasztói kereslet változatlan gyengesége támaszt alá.

Magyarország gazdasági kilátásai továbbra is érzékenyek a globális befektetői hangulatra. Az ország különösen ki van téve az energiaárak változásainak és az esetleges energiaellátási zavaroknak is, mivel nagymértékben függ az energiaimporttól, és rövid távon csak korlátozottan képes diverzifikálni az energiabehozatalát. Az inflációs kockázatok felfelé mutatnak, mivel az inflációs várakozások magas szinten állandósulhatnak.

 

Leírás

Közzététel dátuma
2023. február 13.