Ugrás a fő tartalomra
Magyarországi Képviselete
Sajtócikk2024. május 12.Magyarországi képviseletOlvasási idő: 5 perc

20 éve az EU-ban: koncertek, futóverseny és civil programok várták az érdeklődőket a Szabadság téren

illusztráció

Több ezer látogatót vonzó ingyenes koncertek, a már hagyományosnak számító Európa-napi futóverseny, kvízek és civil programok várták az érdeklődőket vasárnap a budapesti Szabadság téren, ahol az uniós csatlakozás 20 éves évfordulója mellett az EP-választások álltak a fókuszban. Több mint háromezren teljesítették a távot, amely az évforduló alkalmából idén már 20 kilométeres volt.
 
A „20 év – 20 km – EU-s futás” nevet viselő akadálymentes futóversennyel kezdődött a vasárnapi fesztivál, amelyen 1548 egyéni futó és 650 két- illetve háromfős váltócsapat  teljesítette a távot. Rajthoz állt mások mellett két többszörös olimpiai bajnok – Dr. Kiss Gergely vízilabdázó és Storcz Botond kajakos –, és Cseh László olimpiai ezüst- és bronzérmes úszó is. Mellettük Ujvári Izabella válogatott footgolf játékos és Gajdos Tamás újságíró-műsorvezető és Ötpróba kerékpár nagykövet is indult a mezőnyben.

illusztráció


A családokat és a zene iránt érdeklődőket is számos program várta. A nap folyamán végig nyitva álltak a civil szervezetek sátrai is, ahol a látogatók az Európai Unióról, az uniós tagság adta lehetőségekről, illetve a júniusi európai választásokról is tájékozódhattak. A futóverseny útvonalán a résztvevők 20 olyan kiemelt uniós fejlesztéssel is megismerkedhettek, mint például a szegedi lézeres kutatóközpont, komplex egészségügyi szűrőprogramok lebonyolítása Nógrád vármegyében vagy az M3-as metró felújítása Budapesten.
 
Az idei Európa-napi rendezvényt Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője, valamint Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője nyitotta meg.

illusztráció

 
„Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz, nemzeti konszenzuson alapuló döntés volt ez, amelynek akkor nem volt és most sincsen alternatívája. A történelem azonban nem ért véget. Az Európai Unió ma talán történetének legnagyobb kihívásaival szembesül. Önöknek is van szavuk abban, hogy ezekre milyen válaszokat adjon. Magyarország július 1-jével veszi át az EU Tanácsának soros elnöki feladatait, amikor tisztességes közvetítőként, közös megoldásokat fogunk keresni a közös európai problémákra” – mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter.
 
„Az uniós csatlakozással az Európai Unió is és Magyarország is erősebb lett. Ez változást hozott számunkra egyéni és közösségi szinten is: szabadabban utazhatunk, tanulhatunk és vállalhatunk munkát Európa-szerte; az EU-tagság hozzájárult életszínvonalunk növeléséhez. Ugyanakkor csatlakozásunk óta a közösségek, önkormányzatok, régiók is megerősödtek a számtalan uniós támogatású fejlesztési projektnek köszönhetően; az ország nemzetközi befolyása növekedett, versenyképessége, gazdasági teljesítménye tovább fejlődött.” – mondta Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.
 
Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője kiemelte: pontosan négy hét múlva mintegy 370 millió európai, köztük közel 8 millió magyar választópolgár szavazhat majd az európai választásokon. „Ma tehát azt is ünnepeljük, hogy a szüleink és nagyszüleink által kivívott demokrácia lehetővé teszi, hogy közösen formáljuk Európa és az Európai Unió jövőjét. » Szavazz Te is. Ne más döntsön helyetted « - az Európai Parlament intézményi tájékoztató kampánya azt hangsúlyozza: minél többen szavazunk, annál erősebb lesz a demokrácia. Abban bízom tehát, hogy pontosan egy hónap múlva, június 9-én találkozunk a szavazóurnáknál is” - mondta Lővei Andrea.
 
A futóverseny mellett a délelőtt a családi és gyerekprogramok jegyében telt: először Bognár Szilvia koncertjén vehettek részt a legkisebbek, majd a Majorka színház előadását nézhették meg. Délután a Hahó Együttest, majd az Iszkiri Gyerekzenekar koncertjét hallgathatták meg a fiatalabb látogatók. A futóverseny eredményhirdetését követően egészen estig számos koncert várta a közönséget: kora délután a Lázár Tesók, utánuk a Carson Coma Akusztik Trió, majd Szabó Balázs Bandája adott ingyenes koncertet. Az érdeklődők az Európai Unióról szóló kvízeken is felmérhették tudásukat.

illusztráció


A rendezvény egész ideje alatt várták az érdeklődőket a meghívott civil szervezetek sátrai. Az uniós intézmények bemutatása mellett több – a mindennapjainkat átható és a jövőnket befolyásoló – témával kapcsolatban is tájékozódhattak a látogatók, sokszor izgalmas, játékos formában. Ilyen kiemelt témákkal foglalkoztak az emberközpontú gazdaság, az európai életmód előmozdítása, a digitális korra felkészült Európa vagy éppen az európai zöld megállapodás sátra. A látogatók az információs sátrakban találkozhattak például az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT), az Európai Unió Bűnüldözési Képzési Ügynöksége (CEPOL), a Budapest Bike Maffia, az Igazgyöngy Alapítvány és a Kortárs Építészeti Központ munkatársaival.
 

illusztráció

 
 
A futóverseny eredményeit az alábbi linken lehet elérni: www.eufutas.hu

Az Európa-napi rendezvényeket az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája szervezte.
 

Leírás

Közzététel dátuma
2024. május 12.
Szerző
Magyarországi képviselet